na začetno stran
novogradnje adaptacije ogrevanje in hlajenje izsuševanje novice kontakt
         

 

 

 

 

 

 

 

 

Strehe

Streha varuje zgradbo pred vremenskimi vplivi in omogoča toplotno in zvočno ugodje. Streha tudi bistveno vpliva na končni videz hiše, pri tem pa imajo pomembno vlogo predvsem njena oblika in vrsta kritine, njena velikost, barva in način pokrivanja.

Na trgu je bogata izbira različni vrst kritin: opečnate, betonske, kovinske, bitumenske, vlaknate in druge. Kritine se razlikujejo tudi po obliki in seveda po garanciji, ki jo dajejo proizvajalci, nekateri preko 30 let. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najbolj pogostih tipov kritin.

Opečna kritina
Opečna kritina iz gline je zelo kakovostna, na našem trgu je ponudba le te zelo bogata. Opečna kritina je pri na tradicionalna in najpogosteje Najbolj razširjena opečna kritina je bobrovec, ki so ga včasih uporabljali predvsem v vzhodnem in osrednjem delu Slovenije. Primeren je tudi za pokrivanje strmih streh. Bobrovec v Sloveniji izdeluje podjetje Tondach (www.tondach.si) iz Križevcev.

Težji od bobrovca so korci, ki so razširjeni predvsem na širšem območju Primorske, kjer je značilna močna burja. Izdelujejo jih Goriške opekarne (www.go-opekarne.si). Pri naklonu strehe do 22 stopinj korce polagajo v malto, pri večjem naklonu pa jih pritrjujejo na letve s kljukami in vijaki.

Precej težki so tudi opečni zarezniki, ki so se pri nas razširili predvsem po prvi svetovni vojni, ko so zaradi nižje cene pogosto nadomestili bobrovec. Bogato paleto zareznikov najdete v ponudbi nemškega podjetja Creaton (www.creaton.si).

Na slovenskem trgu je bogata ponudba različnih opečnih kritin, med kvalitetnejšimi omenimo še nemški Bogener.

Betonska kritina
Betonski strešnik uvrščamo med težke kritine. V Sloveniji jig proizvaja podjetje Bramac (www.bramac.si). Po videzu je zelo podoben opečnemu, vendar se od njega razlikuje po sestavi. Betonski strešniki so primerni tako za strme kot za bolj položne strehe, pri čemer je treba pri večjem naklonu (nad 60 stopinj) pritrditi vsak strešnik posebej.

Bitumenska kritina
Tegola ali bitumenska kritina ali je lahka kritina, polaganje je preprosto, tegola je odporna tudi proti ognju in zelo dobro prenaša tudi različne vremenske vplive. Sestavlja jo več plasti: bitumen, steklena koprena in keramični ali mineralni posip. Uporablja se zlasti za pokrivanje montažnih objektov, pa tudi za razgibane strehe, ki imajo veliko strešnih oken in frčad. S tegolo lahko pokrivamo tako položne kot zelo strme dele streh (do 90 stopinj).

Vlaknene plošče
Vlaknene plošče so nadomestile včasih zelo razširjenih azbestnih salonitk. Vlaknene plošče spadajo med lahke kritine, primerne so za pokrivanje streh tako na industrijskih objektih in gospodarskih poslopjih kot na stanovanjskih zgradbah. Pri nas jih izdeluje ESAL iz Anhovega (www.esal.si).

Kovinska kritina
Kovinska kritina je lahka, odporna proti vremenskim razmeram, ognju, zmrzovanju, različnim kemikalijam, je nezlomljiva in hkrati dokaj elastična. Marsikdo se za kovinsko kritino odloči zaradi njene dolge življenjske dobe in relativno nizkega celotnega stroška pri obnovi. Na voljo imamo strešnike v obliki plošč, trakov in skodle iz aluminija in pocinkane pločevine. Slovenski proizvajalec kovinskih kritin je Trimo iz Trebnjega. (www.trimo.si) Zelo pogosto se uporablja tudi kovinske kritine s posipom na kritini duši ropot dežnih kapelj. Gerard (www.lesnina-inzeniring.si/Stresniki) je vodilni ponudnik kovinskih kritin s posipom v Sloveniji.

 

Novogradnje

Pasivna solarna hiša
Inteligentna hiša
Hiša kvalitetnega življenja
Nizkoenergijske hiše
Stroški gradnje
Montažne hiše
Strehe
Fasade
Ogrevanje
Okna
Izsuševanje
Faze gradnje
 
 

 

 

 
     
nazaj na vrh
 
           
novogradnje adaptacije ogrevanje in hlajenje izsuševanje novice kontakt domov