na začetno stran
novogradnje adaptacije ogrevanje in hlajenje izsuševanje novice kontakt
         

 

 

 

 

 

 

 

 

Okna

Za oblikovanje bivalnega prostora je pravilna izbira dobrih, lepih in energijsko varčnih oken zelo pomembna. Pri izbiri novih oken imate veliko številom izdelkov oz. proizvajalcev, ki so v preplavili slovenski trg. Pri izbiri okvirja se lahko odločamo predvsem med lesenimi okvirji, plastičnimi okvirji in aluminijasti okvirji in lesenimi okvirji od zunaj oblečenimi v aluminij. Pri izboru oken so pomembne naslednje lastnosti:
• toplotna prehodnost
• prepustnost zraka na pripirah
• vodotesnost
• mehanske obremenitve
• prepustnost za vidno svetlobo
• presevnost
• zvočna izoliranost

Toplotna prehodnost (k) okna v celoti (zasteklitev in okvir skupaj) morata biti manjša od 1,6 W/m2K oz. toplotna prehodnost zasteklitve mara biti manjša od 1,4 W/m2K. Vse večja je tudi ponudba oken, za katera proizvajalci pravijo, da so s toplotno prehodnostjo 0,8 W/m2K primerna tudi za vgradnjo v nizkoenergijske in pasivne hiše.

Urbano okolje je zelo obremenjeno s hrupom, zato je potrebno zaščiti pred hrupom posvetiti veliko pozornost in pri nakupu oken to upoštevati. Hrup je eden od najbolj motečih dejavnikov, ki negativno vpliva na psihološko stanje ljudi. Priporočljiva zvočna izolacija oken v urbanih središčih je od 35 do 40 dB.

Pri odločitvi za plastični ali aluminijast okvir moramo biti pozorni, da so taki okvirji (votli deli teh okvirjev) izvedeni tako, da ima okvir dovolj majhno toplotno prehodnost., saj danes pri kvalitetnejših zasteklitvah prav okvir že postaja šibka točka glede toplotne izolativnosti. V primeru, da okenski okvir prepušča preveč toplote se polog toplotnih izgub lahko pojavi tudi problem kondenzacije na hladni notranji strani okvirja.

Les je material, ki je zaradi svojih lastnosti zelo cenjen v gradbeništvu. Glede toplotne prehodnosti je v večini primerov tako les, s svojimi naravnimi lastnostmi, še zmeraj najboljši material, ki mu sledi plastika in aluminij. Predvsem izvedbe plastičnih okvirjev izvedena po večkomornem sistemu (5 komorni in 8 komorni sistemi) že dosegajo lesena okna. Nekateri proizvajalci tako reklamirajo že tudi manjšo toplotno prehodnost okvirjev, kot jo ima klasičen lesen okvir.

Glede trajnosti in vzdrževanja pa je ravno obratno, kot pri toplotni prehodnosti. Aluminij je tako praktično neuničljiv, bolj občutljiva je plastika. Pri lesu je tega potrebno pogosto barvati, poleg tega pa obstaja tudi možnost deformacij. Zaradi vedno kakovostnejše površinske obdelave lesa ima sodobno stavbno pohištvo iz tega materiala vedno daljšo življenjsko dobo. Pri plastičnih oknih je za preprečevanje zvijanja in krivljenja pomembno, da imajo v okviru kovinske ojačitve.

Insekti so zelo moteči. Njihov vstop v vaš dom delno preprečite s komarniki. Komarniki ne omejujejo pa pogleda skozi okno. Mreža komarnika je iz steklenih vlaken, okvir pa iz aluminija. Namestijo ga na zunanjo stran oken.

 

Novogradnje

Pasivna solarna hiša
Inteligentna hiša
Hiša kvalitetnega življenja
Nizkoenergijske hiše
Stroški gradnje
Montažne hiše
Strehe
Fasade
Ogrevanje
Okna
Izsuševanje
Faze gradnje
 
 

 

 

 
     
nazaj na vrh
 
           
novogradnje adaptacije ogrevanje in hlajenje izsuševanje novice kontakt domov